Yeniden Refah Partili (YRP) Batman Beşiri Belediyesi, sadece aciliyet gerektiren durumlarda kullanılabilecek ihale yöntemiyle 2 Milyon 200 bin TL’lik “dar gelirli vatandaş için kolonya, bayram şekeri ve lokum” ihalesi yaptı.
31 Mart seçimlerinde Saadet Partisi’nden Yeniden Refah Partisi’ne geçen Batman Beşiri Belediyesi’nde “dar gelirli vatandaş için kolonya, bayram şekeri ve lokum” ihalesi için doğal afet, salgın veya savunma sanayii işleri gibi özel yapım gerektiren durumlarda kullanılabilen kapalı teklif usulü ihale yöntemini kullandı. Belediye, yasadaki açık hükme rağmen kapalı teklif usulü olan 21/b maddesi ile 2 Milyon 200 bin TL’lik ihale yaptı.
Belediye kasasında 90 bin TL var; borcu 130 milyon TL
YRP’den Beşiri Belediyesi’nin 130 milyon TL borcunun bulunduğu açıklandı. Belediyenin kasasında ise 90 bin TL para bulunduğu ifade edildi.
21/b ve 21/f nedir?
Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddesinin b bendinde pazarlık usulü ihalenin yapılması için şu şartlar yer alıyor:
- – Savunma ve güvenlik ile ilgili kamuoyuna duyurulmaması gereken özel durumlar,
– Seri üretimde konu olmayan malzeme kullanılmasını gerektiren durumlar, – İhale konusunun özgün nitelikli ve karmaşık olması durumlarında, – Yaklaşık maliyeti belli bir tutarın üzerinde olan mal ve malzeme alımlarında, (Bu tutar her yıl şubat ayında Kamu İhale Kurumu tarafından tespit edilir) – Doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı gibi aciliyet içeren durumlarda, 21’inci maddenin f bendinde ise “Son Fiyat Tekliflerini Vermeye Davet Tebligatının” yeniden alınması durumunda verilen teklif geri çekilerek yeni bir teklif verilebiliyor. 21/f, idarelerin yaklaşık maliyeti 728.072,00 TL’ye kadar olan mamul, mal, malzeme veya hizmet alımları için kullanılıyor. Artı olarak; yine f bendinde, sadece mal alımı yapılabiliyor ve alınan mal sözleşme yapma süresinden önce teslim edilirse sözleşme yapılmıyor.
- Son 20 yılda kanunda 180’in üzerinde değişiklik yapıldı
- Kamu İhaleleri Kanunu, kamuda mal/hizmet alımlarında şeffaflığı artırmak için 2003 yılında yürürlüğe girdi fakat yürürlüğe girdiği 2003’ten bugüne 180’den fazla kez değiştirildi.
|