İnternet faturaları nereye gidiyor? Konu TBMM’nin gündeminde
Türkiye’de İnternet Faturaları Nereye Gidiyor?
ANKARA (İGFA) – Türkiye, dünyanın en yavaş internetine sahip ülkelerden biri olmasına rağmen son dönemde internet faturalarındaki hızlı artış nedeniyle vatandaşları zor durumda bırakmaktadır.
200-250 TL arasındaki faturalar, taahhüt süresi sona erdikten sonra katlanmaktadır.
Paket içeriğine bağlı olarak rakamlar sürekli artmakta ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sivas Milletvekili Ulaş Karasu konuyu TBMM gündemine taşımıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise fahiş zamlara “serbestlik” olarak yanıtlamıştır.
Speedtest Küresel Endeksi’ne göre, sabit geniş bant internet hızında 47.27 Mbps hızla Türkiye, 158 ülke arasında 102. sırada yer almaktadır. Ülkemiz, mobil internet hızında da 49.32 Mbps hızla 111 ülke arasında 62. sırada bulunmaktadır. Ancak, bu hızlar dünya genelindeki ortalamanın oldukça gerisindedir.
Picodi Türkiye verilerine göre, Türkiye’de ortalama aylık 100 Mbps internet bedeli 12.7 Euro yani 463 TL’dir. Bu rakam, dünyadaki en pahalı internetin olduğu Norveç’teki aylık 100 Mbps kullanım ücreti olan 75.1 Euro’nun yanında oldukça yüksektir.
TELEKOM’U SUÇLADI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Türkiye’deki internet sorunlarını meclis gündemine taşımıştır.
Karasu’nun açıklamalarının ardından Bakan, Türk Telekom’u suçlayarak Türkiye’deki internet hızının istenilen seviyede olmadığını itiraf etmiştir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, meclis komisyonundaki sorulara yazılı olarak yanıt vermiş ve mevzuata uygun olarak işletmecilerin tarifeleri belirleme serbestliğine vurgu yapmıştır.
“SUÇLAMAYI BIRAKIN, İŞ YAPIN”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Bakan’ın açıklamalarına tepki göstererek Türkiye’de operatörlerin ve internet servis sağlayıcılarının sorumsuzca davrandığını belirtmiştir. Karasu, Bakanın Türk Telekom’u suçlamasını eleştirerek vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurgulamıştır.