FERİT ZENGİN Haber Merkezi – İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzün organize suç örgütlerine karşı gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar sonucu 23 araç ele geçirilmişti. Mahkeme kararınca da bu araçlar emniyetimize verildi. Artık bundan böyle bu araçlar, suç örgütlerinin değil; polisimizin emrinde, milletimizin hizmetinde olacaktır!” ifadelerini kullandı. Güncel piyasa değeri 200 milyon liranın üzerinde olan araçlar, Trafik Denetleme Şube ekiplerinin hizmetine verildi.
Bu araçlardan 14’ünün geçtiğimiz ay çökertilen uluslararası suç örgütü “Comanchero Çetesi”ne ait olduğu öğrenildi. Bu araçlar arasında Skoda, Audi, Porsche gibi otomobillerle üç motosiklet bulunuyor. Elebaşları “Bolle Jos” lakaplı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers ve Efe Alp Üstün olan suç örgütünün bir Volkswagen, bir Ferrari, bir Bentley ve bir Audi aracı da polise teslim edildi.
Polatların aracı
Karaköy Meydanı’nda görev yapan Trafik ekiplerine tahsis edileceği öğrenilen 2014 model Land Rover Discovery marka cipin de Dilan ve Engin Polat çiftine ait olduğu öğrenildi.
Altı otomobil de uyuşturucu üretimi ve satışı için Türkiye’yi üs edinen İranlı Pilehvari Çetesi’ne ait.
Meydanlarda boy gösteriyorlar
Yaklaşık bir haftadır İstanbul trafiğinde görülen araçlardan bazılarının kullanılacağı yerler ile yaklaşık değerleri şöyle:
■ 2017 model Ferrari F142 (25 milyon TL) – Sultanahmet Meydanı
■ 2020 model Bentley (20 milyon TL) – Taksim Meydanı
■ 2021 model Porshe Taycan (15-20 milyon TL) – Bağdat Caddesi
■ BMW 116 D – Beşiktaş Meydanı
■ Mercedes E300 – Bebek Meydanı
■ Mercedes AMG GLS – Dolmabahçe Meydanı
Kanun imkân tanıyor
Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu araçların emniyetin hizmetine verilmesine Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun’a 2017 yılında eklenen, ardından iki kez revize edilen madde imkan tanıdı. Söz konusu maddeye göre bazı suçlarda el konulan, milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle doğrudan ilgili silah, araç vb. şeyler, delil olarak saklanmasına gerek bulunmaması halinde, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edilebiliyor.
Kaynaklar bu araçların İçişleri Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda Emniyet’e tahsis edilmesinin “sembolik” bir anlam taşıdığını belirtiyor. Lüks araçlar ile devriye atılmasının söz konusu olmayacağını vurguluyor. Edinilen bilgiye göre araçlar kentin en işlek ve sembolik anlam taşıyan noktalarında boy gösterecek. Bu yolla hem suç örgütlerine hem de kamuoyuna mesaj verilmiş olacak.
İtiraz ve iade olabilir
Uygulamanın dayandığı mevzuat, “tahsis kararlarına karşı itiraz yolunu” açık tutuyor ve ayrıca, “Soruşturma veya kovuşturma sonunda elkonulan eşyanın iadesine karar verildiği takdirde iadenin konusunu rayiç değer oluşturur” hükmünü içeriyor. Kaynaklar, bu araçların suç gelirleri ile elde edildiği ve bu suçlarda kullanıldığı yönünde raporlar bulunduğuna işaret ediyor. Ancak yargılama sonucunda beraat ve iade kararı gelmesi halinde ortaya bir rayiç değer konusu çıkıyor.?ANKARA Milliyet